10 økonomiske ord og uttrykk

By | November 10, 2016

bar-chart

Økonomi er en svært viktig del av hverdagen til de fleste, og slettes ikke alle har like god kontroll på økonomien som de kanskje burde ha hatt. Vet du for eksempel hva effektiv rente er, og har du egentlig noen betalingsanmerkninger? Og hva er greia med denne styringsrenten som titt og stadig nevnes i norske medier? Vi gir deg 10 økonomiske ord og uttrykk.

Effektiv rente

Hvis du har boliglån, billån, forbrukslån eller andre typer lån, så har du helt sikkert vært borti begrepet effektiv rente. Men hva betyr det egentlig – og hva skiller det fra nominell rente? Jo, sistnevnte er den renten som banken krever for at de skal låne deg penger. Men i tillegg til dette så tilkommer diverse gebyrer og andre kostnader, som et månedlig termingebyr og et etableringsgebyr. Tar man med disse kostnadene, så får man den effektive renten, som altså da er den totale kostnaden man må forholde seg til når det kommer til et lån.

Passiv inntekt

En passiv inntekt er penger som tikker inn på kontoen din uten at du nødvendigvis trenger å gjøre noe for at det skal skje – i alle fall ikke på det nåværende tidspunktet. Eksempler på typiske passive inntekter er utleie av bolig, salg av bøker/musikk som skjer flere år etter at materialet har blitt produsert og lignende. Jobber man i en vanlig fulltidsstilling og har i tillegg en passiv inntekt, så vil man som regel kunne ha en meget fleksibel og god økonomi.

Inkasso

Betaler man ikke regningene sine, så havner de til inkasso. Dette er nok de fleste klar over. Men hva skjer egentlig i en slik prosess? Det første som skjer når du ikke har betalt regningen din, er vanligvis at det sendes ut en purring (men det er ikke noe lovfestet krav). Før saken faktisk havner til inkasso, så skal du uansett ha et inkassovarsel som gir deg en siste mulighet til å betale regningen før det blir riktig så ille. Når saken havner i inkasso kan det til slutt ende med tvunget lønnstrekk eller konsekvenser fra namsmannen, samtidig som saken gir deg betalingsanmerkning.

Betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning får man hvis man ikke betaler en regning eller misligholder et lån. Svært mange nordmenn er registrert med en slik en – godt over én million i skrivende stund. Betalingsanmerkninger vil i de fleste tilfeller hindre deg fra å søke om lån, kredittkort, handle på faktura og så videre. En betalingsanmerkning forsvinner dog når du betaler det utestående kravet, så det er absolutt en måte å løse slike situasjoner på.

BSU

BSU, eller Boligsparing for Ungdom som det står for, er en type sparekonto som lar deg spare til egne bolig med ekstra gunstige vilkår. Tjenesten tilbys av alle norske banker og er gyldig inntil du fyller 34 år. Sparevilkårene innebærer en ekstra høy rente (mellom 3-4 prosent, avhengig av styringsrenten), samt gode skattevilkår. Du kan spare inntil 25 000 kroner årlig, og vil da få et fradrag på hele 5000 kroner på skatten. Sammen med den høye renten gjør dette BSU til den absolutt beste sparemetoden for de under 34 år.

Forbrukslån

Forbrukslån kan egentlig enkelt forklares med ordets rette betydning – et lån til forbruk. Dette er en av få usikrede lån i Norge der man kan låne penger til akkurat hva man vil uten å stille med depositum, egenkapital eller sikkerhet. Slike lån omtales ofte som «raske lån» eller «lån på dagen» hvor man får utbetalt lånet etter får timer. Denne typen lån til alt fra oppussing, reiser og ferier til å betale ned annen hastegjeld. Ulempen med at disse lånene er såpass enkle og tilgjengelige, er at de til gjengjeld har en relativt høy rente.

Formueskatt

Har du en skattbar formue på over 1,4 millioner kroner, så blir du nødt til å betale skatt til staten og kommunen av overskridende formue. I skrivende stund er skatteprosenten på 0,7% til kommunen og 0,15% til staten. Det skal dog en del til for å ha en slik formue, ettersom det gjelder nettoformuen, slik at alt av gjeld er trukket fra. Eier man egen bolig og har kanskje andre typer lån skal man følgelig ha ganske mye penger på konto før det blir aktuelt å betale formueskatt, og følgelig er dette en bekymring kun for de færreste av oss.

Fondsparing

Sparing i bank kan være lurt og lønnsomt det, men når styringsrenten fra Den norske bank er historisk lav, så bidrar dette også til svært dårlige rentevilkår på sparekontoer. Følgelig vil vi heller anbefale fondsparing, der dyktige investorer investerer sparepengene dine i ulike aksjer på dine vegne. Det er liten risiko i å spare i fond, men man må være klar over at det alltid finnes en viss risiko for negativ avkastning – selv om det historisk sett er stikk motsatt. Det krever ingen kunnskaper for å spare i fond, og de fleste norske banker lar deg gjøre det direkte via nettbanken.

Styringsrente

Styringsrente er en pekepinn til norske banker på hvordan rentenivået og den norske økonomien er, og bankene må forholde seg til den når de tilbyr boliglån, renter på innskudd og så videre. Det er Norges Bank som setter styringsrenten, og den evalueres hver sjette uke. Kort oppsummert kan man si at en lav styringsrente betyr at den norske økonomien er svak, og derfor vil man ha lave renter slik at nordmenn får bedre råd, og igjen bruker mer penger. Når man bruker mer penger styrkes økonomien, og meningen med dette er at styringsrenten deretter kan økes igjen.

Kredittkort

Et kredittkort kan på mange måter sammenlignes med et vanlig bankkort, bare at man her får tilgang til bankens penger og kan handle på kreditt. Betalingen kan utsettes og nedbetales over mange måneder, samtidig som mange kredittkort gir deg rabatter, forsikringer, bonuser og andre goder når du bruker kortet. Blant annet så har kredittkort blitt kjent for å ha gode drivstoffbonuser, slik at det helt klart er mye penger å spare på å bruke disse kortene. Men best av alt er den rentefri betalingsutsettelsen, som er nesten to måneder på de beste kortene.